Nederlands Deutsch

Onderbanken nodigt u uit

 

Onderbanken is een prachtige gemeente, klein maar fijn. De gemeente bestaat uit vier kernen: Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld. Tussen en rondom deze kernen tiert het groen welig; uitgestrekte bossen, velden, akkers, boomgaarden, beekjes en verscholen vijvers.
In Onderbanken is veel te bewonderen en u wij nemen u in dit boekje graag mee naar een aantal van de mooiste en meest bijzondere plekjes in Onderbanken.
Als één van de "park gemeenten" in Parkstad nodigen wij u uit om Onderbanken te komen verkennen. Wij hebben voor u speciale routes om te wandelen fietsen, mountainbiken, skaten, nordic walking of  paard te rijden. Ook kunt u er een bezoek brengen aan het zweefvliegveld, museumdorp Nonke Buusjke, de Quabeeksgrub, het grote grensoverschrijdende natuurpark Roode Beek/ Rodebach of te genieten bij één van de horecagelegenheden verspreid over de vier kernen.

Maar natuurlijk heeft Onderbanken nog meer te bieden. In de gemeente zijn ook veel (cultuur)historische waarden aanwezig. Het grondgebied van de gemeente staat al sinds de Middeleeuwen bekend om haar klei. In het gemeentehuis is een collectie van dit aardewerk te bezichtigen. Het oorspronkelijke en authentieke karakter van Onderbanken komt sterk tot uiting in de vele monumentale en karakteristieke hoeves, herenhuizen en kerkjes die de gemeente rijk is, maar ook "kleinere" monumenten, zoals weg- en grafkruizen en waterputten. De oudste dateren uit de Middeleeuwen. Voorbeelden zijn de Schinvelder Hoeve in Schinveld, de Etzenraderhoeve, de Etzenraderhof en de Etzenrader Mühle in en bij Jabeek en kasteel Raath en de Wiegelraderhof in Bingelrade. In de uit 1385 stammende kasteelboerderij, de Schinvelder Hoeve kunt u tegenwoordig te recht voor een hapje of een drankje of overnachting. In de Schinveldse bossen voert de motten- en schansenroute u langs de sporen van bewoning uit de vroege middeleeuwen.

Kom en bewonder Onderbanken, u bent van harte uitgenodigd!

Download de Bewonderbanken brochure

 

Foto's © Ria Gerards

Nieuwsbrief

Schrijf u in op de Onderbanken Nieuwsbrief en u ontvangt enkele keren per jaar het laatste nieuws uit de regio, tips voor een dagje weg of een lekker hapje of drankje!
Go to top