Nederlands Deutsch

bewonderbanken-strip-1.jpg
HomeBewonderbankenCultuur

Kunst, Cultuur en Monumenten

Met recht mag Onderbanken zich "kunstenaarsdorp" noemen. Het aantal kunstenaars en galeriehouders in de gemeente is namelijk erg hoog. Kunst is een onderdeel van de gemeenschap en dat is de aanzet geweest om te komen tot een samenwerkingsverband tussen al deze -  aan huis gebonden - beroepsbeoefenaars. De Spiegelroute Onderbanken en de site www.spiegelroute.nl  zijn de kanalen waarvan dit samenwerkingsverband zich bedient om naar buiten toe te treden.

De brochure Spiegelroute Onderbanken is er in het Nederlands en in het Duits en bevat heldere beschrijvingen van de individuele kunstenaar, zijn of haar werk en de locatie waar deze zich binnen Onderbanken bevindt. De vier kernen van de gemeente worden op deze wijze als het ware op een creatieve manier met elkaar verbonden.

Maar liefst 16 kunstenaars presenteren zich in de brochure en uiteraard zijn er ook de nodige adresjes in opgenomen voor als u onderweg even wilt laten bezinken wat u allemaal heeft gezien, onder het genot van al het heerlijks dat de Onderbankse horeca u te bieden heeft.

Een van de projecten die uit dit kunstzinnige samenwerkingsverband is voortgekomen valt te bewonderen langs de onlangs heropende Rode Beek, in het centrum van Schinveld. Ter verfraaiing van de bruggen over de in haar oude glorie herstelde beek, zijn de bronzen beelden van 16 lokale kunstenaars geplaatst. Achter elk beeld gaat een uniek verhaal schuil. Zo maakte Lou Wouters twee beelden met muzikanten en zangers, als ode aan de muziektalenten van Schinveld en verbeeldde Suus Elkink op een zeer menselijke manier de terugkeer van de beek in "haar" dorp.

Cultuur

Ook op cultureel gebied valt er in Onderbanken het nodige te beleven. Oude én iets nieuwere gebruiken zoals de processie, optredens van Harmonie en Fanfare, Carnavalsoptochten, de dennenstrijd tussen de Jonkheid en de getrouwden, zijn allemaal typische uitingen van Limburgse culturele tradities die in Onderbanken nog springlevend zijn is nog steeds aan de  orde van de dag in Onderbanken.

Ga eens terug in de tijd en onderga het leven van vroeger n het Nonke Buuschke, dat verscholen ligt in de Schinveldse bossen. Op gezette tijden kunt u daar nog beleven hoe men in vroegere jaren eenvoudig en zonder overbodige luxe leefde. De enige luxe die men zich permitteerde, kunt u ter plekke proeven in vorm van een stuk overheerlijke, ambachtelijk gebakken verse vlaai.

Wandelend of fietsend door de vier kernen, Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld, die samen gemeente Onderbanken vormen, komt u de nodige monumenten tegen op uw pad. Een monumentale hoeve die ten tijde van de Bokkenrijders al in het veld stond, een Puthuuske  uit 1664, waar  vroeger het hele dorp zijn water haalde, de heilige St. Gertudiskerk - ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers - en niet te vergeten de vele kruisen en kapelletjes die u overal verspreid ziet staan, zullen u verrassen en betoveren. Het zal u doen verlangen naar méér!

Laat u verleiden en meevoeren door BEWONDERBANKEN...

Foto's © Ria Gerards

Go to top