Nederlands Deutsch

bewonderbanken-strip-2.jpg
HomeBewonderbankenCultuurCultuur

Cultuur

Ook op cultureel gebied valt er in Onderbanken het nodige te beleven. Oude én iets nieuwere gebruiken zoals de processie, optredens van Harmonie en Fanfare, Carnavalsoptochten, de dennenstrijd tussen de Jonkheid en de getrouwden, zijn allemaal typische uitingen van Limburgse culturele tradities die in Onderbanken nog springlevend zijn is nog steeds aan de  orde van de dag in Onderbanken.

Ga eens terug in de tijd en onderga het leven van vroeger n het Nonke Buuschke, dat verscholen ligt in de Schinveldse bossen. Op gezette tijden kunt u daar nog beleven hoe men in vroegere jaren eenvoudig en zonder overbodige luxe leefde. De enige luxe die men zich permitteerde, kunt u ter plekke proeven in vorm van een stuk overheerlijke, ambachtelijk gebakken verse vlaai.

Wandelend of fietsend door de vier kernen, Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld, die samen gemeente Onderbanken vormen, komt u de nodige monumenten tegen op uw pad. Een monumentale hoeve die ten tijde van de Bokkenrijders al in het veld stond, een Puthuuske  uit 1664, waar  vroeger het hele dorp zijn water haalde, de heilige St. Gertudiskerk - ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers - en niet te vergeten de vele kruisen en kapelletjes die u overal verspreid ziet staan, zullen u verrassen en betoveren. Het zal u doen verlangen naar méér!

Laat u verleiden en meevoeren door BEWONDERBANKEN...

Foto's © Ria Gerards

Go to top